У јеку глобалне кризе изазване пандемијом вируса ковид 19, која и даље траје, Филозофски факултет у Београду је 2020. године покренуо научно-истраживачки пројекат „Човек и друштво у време кризе“ са циљем да се сагледају импликације актуелне кризе на различите аспекте живота људи и на различите сфере друштвене стварности. Поред тога, циљ пројекта је и да се, на темељу разматрања криза које су се дешавале у блиској или далекој прошлости и у различитим друштвеним контекстима, промисли о могућим решењима за актуелно стање и формулишу визије такозваног пост-ковид друштва. Време кризе из назива пројекта, дакле, подједнако може представљати време које је прошло, време у коме живимо, али и време које нас тек може чекати.

Сматрајући да је Филозофски факултет у Београду, као најстарија и највећа научна институција у Србији у којој се проучавају и развијају друштвено-хуманистичке науке, позван и дужан да пружи допринос у разумевању и решавању претходно поменутих питања, велики број истраживача са Факултета се одазвао позиву да учествује у пројекту. У пројекат је укључено 20 истраживачких тимова и укупно више од 200 истраживача, при чему је значајан број тимова интердисциплинарног карактера.

Главне продукте прве године реализације пројекта чини 20 тематских зборника радова, који су објављени 2021. године у издању Филозофског факултета у Београду, под едицијом Човек и друштво у време кризе. Сви зборници доступни су у електронској форми и могу се преузети без ограничења. Рад на пројекту се наставља и током 2022. године.

Зборници радова објављени у 2021. години:

{"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"true","design":"design-2"}

Post Author: Administrator

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.